Friday 1 July 2011

Khasiat Pegaga


Pokok Pegaga atau juga dikenali sebagai pokok antanan (bahasa Inggeris: pennywort) adalah sejenis pokok ulam yang terdapat Malaysia serta di negara-negara ASEAN. Nama botaninya Centella asiatica.
Terdapat pelbagai jenis pegaga di Malaysia seperti:

Pegaga cina atau pegaga nyonya yang berdaun kecil,
Pokok Pegaga Daun Lebar,
Pegaga Embun - Hydrocotyle sibthorpiodes
Pokok Pegaga Kelantan,
Pokok Pegaga Renek
Pokok Pegaga Salad
Pokok Pegaga Gajah
Pokok Pegaga Brunei

Pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.
Pegaga banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina, pegaga digunakan untuk antaranya untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.[1]
Antara khasiat lain pegaga adalah:
penawar alahan
anti kanser
melawaskan air kencing
penawar batu karang
penawar kencing berdarah
penawar ulser
merangsang peredaran darah
merawat cirit birit
menurunkan tekanan darah

No comments:

Post a Comment